Sigla

        F.  O.  B.  


Useful Links

FOB presentation
Meetings
Project final products


Calendar

Septembrie 2021
LunMarMieJoiVinDum
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
FOB presentation Meetings Project final products


Project final productsBrosura

Aceasta brosura a fost realizata de elevii romani (Liceul Teoretic "Sfanta Maria, Galati) pentru a fi inmanata invitatilor nostri (profesori si elevi din Turcia si Slovacia), dar consideram ca poate fi folosita cu succes si in alte proiecte europene.

sus

Eating habits along history

This research aims at presenting the eating habits from prehistoric times to modern ones, especially on Romanian territories. This is meant to briefly show the connection between what we eat and the state of health as well as the physical aspect of people living in this area. We also intended to draw attention that nowadays, by the change in lifestyle, the eating habits of children have also been changed, which has negative effects on child health and leads to dangerous diseases.  Also no movement without sport leads to weights increasing. Fatness today recognized as main cause of many health problems.

sus

Povesti despre un stil de viata sanatos

Cartea cu povesti despre un stil de viata sanatos din rezultatele finale ale proiectului multilateral Comenius. „Lets fight obesity- It’s not our destiny”, ce se desfasoara in scoli din 10 tari europene isi propune sa prezinte atitudini, motivatii si comportamente ale adolescentilor europeni, in incercarea de a-i ajuta sa adopte obiceiuri de viata sanatoase la o varsta cat mai frageda ceea ce speram sa duca la un stil de viata sanatos pe tot parcursul vietii.

Cartea contine atat povesti compuse de catre elevi din scolile partenere dar si povesti care fac parte din folclorul tarilor participante. Fiecare scoala partenera a tradus povestea in limba engleza si a trimis-o scolii din Grecia, care a fost responsabila de colectarea povestilor si redarea lor prin desene, realizate de copii.

Noi am ales “Sarea-n bucate”, deoarece este o poveste cu numeroase inavatminte: fiecare aliment isi are rostul si importanta lui (mierea e sanatoasa, dar nu putem sa o folosim in toate felurile de mancare); toleranta – fiecare dintre noi simtim diferit ( toate cele trei fete ale imparatului isi iubeau tatal, insa iubirea lor se manifesta diferit).

Cartea poate fi folosita cu usurinta in lectii de dirigentie despre stil de viata sanatos, toleranta, generozitate, etc, lectii de limbi straine, de civilizatie europeana. Ea se adreseaza in special elevilor din invatamantul primar si gimnazial. Aceast segment de varsta nu a fost ales la intamplare, ci pentru ca ne propunem sa educam copii de la o varsta cat mai mica sa adopte un stil de viata sanatos si o atitudine pozitiva si nediscriminatorie fata de diferite culturi si traditii.

Appendix fairytales words Cover pages Fob's fairytales

sus

Moda si corpul uman de-a lungul istoriei.

Aceasta brosura este unul dintre produsele finale ale proiectului multilateral Comenius, cu finantare europeana, cu titlul “Let's Fight Obesity. It's not our Destiny", (FOB). Acest proiect a reunit scoli din 10 tari europene. Ne-am propus sa prezentam atitudini, motivatii si comportamente ale adolescentilor europeni, intr-o incercare de a-i ajuta sa cunoasca diferentele si asemanarile dintre portul popular din diferite regiuni ale Europei, punand accent atat pe respectul pentru istorie, cat sip e identitatea locala, nationala si europeana.

Portul traditional e un exemplu viu care a supravietuit de-a lungul secoleleor si este o dovada a creatiei artistice autentice pentru generatiile viitoare. Portul popular este un document pretios istoric, artistic si social.

Scopul acestei brosuri este de a urmari felul in care moda si perceptia corpului uman a evoluat in diferite tari europene si de-a lungul diferiteleor epoci istorice. Se pune accent pe diferite morive traditionale si fellul in care ele sunt folosite si in moda zilelor noastre. Se incepe cu antichitatea si se merge pana la modelele de frumusete din secolul 21.

Aceasta brosura poate fi folosita cu usurinta in lectii cros-curriculare de istorie, limbi straine, lectii de civilizatie europeana.

Noi am ales sa prezentam in aceasta brosura ia, ca parte integrantă a istoriei şi civilizaţiei poporului român. Cusătura, arta cusutului şi a ţesutului, este o îndeletnicire foarte veche. Împodobirea cămăşii şi a pieselor de la brâu în jos, a sumanelor, se făcea pe teritoriul ţării noastre încă din timpul triburilor traco-dace acum 2500 de ani. Obârşia broderiilor de pe îmbrăcămintea ţăranilor trebuie căutată în trecutul cel mai îndepărtat. Faptul că aceste broderii au atins la străbunii noştri culmea dezvoltării, dovedeşte cât de departe trebuie să fie începutul acestei arte naţionale româneşti. Mărturii despre originea portului românesc se văd pe Columna lui Traian şi pe monumentul de la Adamclisi. Monumentul de piatră de la Adamclisi are metope care înfăţişează pe daci cu cămăşi la fel croite cum poartă şi azi ţărancele noastre, mai ales cele din Moldova şi Bucovina.

Costumul confecţionat de ţăranca română este legat de viaţa sa de zi cu zi. El este conceput nu numai ca obiect de uz practic, dar şi ca o nevoie de frumos, de materializare, a talentului şi a iubirii pentru natura în care s-a născut. Păstrarea lui a constituit un semn de protest în calea celor care au exercitat oprimarea socială naţională.

Împodobirea costumului indică direct sursa de inspiraţie a ţărăncii: frunzele şi florile câmpului, păsările, oamenii, animalele. Ea ştie sa le prezinte în aşa fel încât prin liniile cele mai simple redă esenţialul cu o mare puritate de expresie.

Nu numai decoraţiunile iei aduc poporul român mai aproape de natură, ci şi materialele folosite. Producţia „eco” de in, cânepă, bumbac sau chiar mătase pentru materialul iei şi pentru decoraţiunile specifice respecta capacitatea naturii de a dărui cantităţi limitate de materiale, chiar dacă acest lucru îngreuna procesul de manufactură şi echivala cu un număr limitat de cămăşi ţesute în fiecare gospodărie. Totuşi, tocmai dificultatea de a confecţiona o cămaşă mai deosebită o făcea pe aceasta cu atât mai admirabilă, mai dezirabilă şi asigura avansarea în ierarhia socială a vieţii de la sat.<>

Moda ei a revenit pe podiumurile celor mai prestigioase Fashion Week-uri vest-europene şi nord-americane; Aducerea în actualitate a acestei părţi a culturii româneşti integrate în colecţii sofisticate haute-couture cum ar fi colecţia Yves Saint Laurent La Blouse Roumaine, colecţiile Tom Ford, Jean Paul Gaultier , Oscar de la Renta popularizează ia şi în rândul tinerilor obişnuiţi să importe, nu să exporte trenduri. . În spiritul cinstirii unui simbol ce atestă relaţia milenară, tradiţională şi durabilă dintre români şi natură, dar şi frumuseţea simplă a hainelor brodate cu mătase, data de 24 iunie a fost stabilită pentru a sărbători Ziua Internaţională a Iei Româneşti, ocazie cu care suntem toţi invitaţi să revenim măcar pentru câteva ore la portul originar.

sus

Language Guide

sus

Carte cu retete tradionale sanatoase

Cartea cu retete face parte din rezultatele finale ale proiectului multilateral Comenius. „Lets fight obesity- It’s not our destiny”, ce se desfasoara in scoli din 10 tari europene isi propune sa prezinte atitudini, motivatii si comportamente ale adolescentilor europeni, in incercarea de a-i ajuta sa adopte obiceiuri de viata sanatoase la o varsta cat mai frageda ceea ce speram sa duca la un stil de viata sanatos pe tot parcursul vietii.

Obiectivul principal al acestui proiect este de a-i face pe elevi constienti de importanta unor obiceiuri alimentare sanatoase si de pericolele pe care le presupune obezitatea. Astfel elevii vor afla cauzele si efectele obezitatii, aratand astfel ca acestea pot fi aceleasi in toate tarile participante indiferent de obiceiurile culturale diferite. Accentul va cadea, astfel, pe modalitatile de preventie si tratamentul obezitatii. Lupta impotriva obezitatii – flagel mondial - trebuie inceputa din adolescenta deoarece aceasta devine din ce in ce mai grea la maturitate. Scoala este mediul propice pentru oferirea unei educatii pentru sanatate.

Obezitatea nu este numai o problema estetica ci in primul rand o tulburare de nutritie caracterizata prin sporirea greutatii corporale mult peste nivelul greutatii ideale, cu ample consecinte asupra starii de sanatate. Aparitia obezitatii influenteaza aspectul fizic al persoanei dar si starea ei psihica. Excesul ponderal genereaza numeroase complicatii: diabet zaharat, afectiuni cardiace si cerebro-vasculare, hipertensiune arteriala, apnee de somn, tulburari locomotorii. Desi obezitatea este considerata o afectiune complexa nutritional-metabolica exista numeroase modalitati de tratament.  Oamenii sunt considerați obezi atunci când indicele de masă corporală (IMC), o mărime obținută prin împărțirea greutății unei persoane, exprimată în kilograme la pătratul înălțimii acelei persoane, exprimată în metri, este mai mare de 30 kg/m2.

Dietele și activitatea fizică sunt principalele ajutoare în tratamentul obezității. Calitatea regimului alimentar poate fi îmbunătățită prin reducerea consumului de alimente calorice, cum sunt cele bogate în grăsimi și zaharuri, și creșterea consumului de fibre alimentare.

Obezitatea este una dintre principalele cauze de deces ce pot fi prevenite la nivel mondial, cu o răspândire din ce în ce mai mare la adulți și copii, iar autoritățile o consideră ca fiind una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică din secolul al XXI-lea. În mare parte din lumea modernă, obezitatea este stigmatizată (în special în Occident), cu toate că a fost percepută drept un simbol al bogăției și fertilității de-a lungul istoriei, acest lucru fiind încă valabil în anumite zone din lume.

Costumul confecţionat de ţăranca română este legat de viaţa sa de zi cu zi. El este conceput nu numai ca obiect de uz practic, dar şi ca o nevoie de frumos, de materializare, a talentului şi a iubirii pentru natura în care s-a născut. Păstrarea lui a constituit un semn de protest în calea celor care au exercitat oprimarea socială naţională.

De asemenea, nici la capitolul obezitate infantila tara noastra nu sta mai bine, pentru ca, avand in vedere ca se afla tot pe locul al treilea din Europa, Romania demonstreaza ca nu stie sa aiba grija nici de copiii ei. Ideal ar fi ca fiecare sa inteleaga ca obezitatea e o boala, o epidemie globala severa care poate fi insa tratata: cu vointa, ambitie si dorinta ferma.

Prin aceasta carte , dorim sa aratam ca fiecare tara are retete traditionale, care sunt sanatoase si ne pot ajuta sa luptam impotriva obezitatii. Aceasta carte ne va ajuta nu numai sa gatim mai sanatos, dar sa si impartasim traditii, ritualul meselor in fiecare civilizatie, dar si cel mai bun lucru pe care il putem face: sa ne adunam si sa mancam impreuna cu familia, cu prietenii, sa ne simtim si sa ne cunoastem mai bine.

Aceasta carte poate fi folosita atat de catre elevi, profesori, parinti, dar si in timpul orelor de lonbi straine, istorie, studii de civilizatie europeana, dar si pentru activitati extrascolare din cadrul „Ziua Europei“, „Saptamana altfel“, Saptamana pentru un stil de viata sanatos, etc

sus

LOGO

sus

Copyright (c) 2009 sfmaria.gl.edu.ro. All rights reserved. Inspired by Free CSS Templates. Designed by FANASE Alin.